Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

sobota, července 26, 2003

Na newyorské radnici se střílelo

Ve středu se ozbrojený muž dostal přes ochranku na newyorské radnici a zastřelil jednoho radního. Chvíli na to střelce zastřelil policista. Vrah se v minulosti dopustil několika násilných činů. Radní byl ve svém obvodě nesmírně populární (podle televize). Vrah den před tím, než radního zastřelil, zavolal policii a tvrdil, že mu radní nabídl úplatek, fiktivní místo na radnici a prodej nemovitosti v Brooklynu za nominální cenu výměnou za to, že proti němu nebude kandidovat v místních volbách. Dva dny po smrti radního jeho bratr, který nemá absolutně žádné politické zkušenosti, oznámí, že bude kandidovat na místo jeho bratra a pokračovat v jeho misi "dokud potluče jeho srdce" (nebo něco podobně trapně patetického). Očekává se, že pro něj bude hlasovat spousta lidí z pocitu sounáležitosti. Zdá se, že celá věc je velmi komplikovaná, takže si na to nedělám názor.

Všimnul jsem si spíše, že tady v New Yorku lidé reagují na smrt - především násilnou - se zdánlivým pocitem obrovské fascinace. Je to něco, co je nutí k činu, nutí je k to k vyjádření, k demonstraci více, než jinde na světě, kde jsem podobné věci pozoroval. Možná je to důsledek útoků na Světové obchodní centrum a války proti terorismu... a náhlého zvědomění pocitu smrtelnosti, náhodnosti smrti, nebezpečí a na druhou stranu triumfu, že já jsem přežil... kdo ví. Ještě to nemám moc rozebrané - spíš si toho začínám všímat.

Archiv blogu