Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

úterý, dubna 01, 2003

Ke včerejšímu tématu federálních poprav jsem našel několik článků potvrzující informace, které zazněly v Practice. Tady je jeden z nich.

Dneska jsem byl na obědě s rusko-anglickou tlumočnicí, která loni v létě dostudovala ESIT v Paříži. Domluvili jsme se, že jednou týdně budeme cvičit tlumočení z ruštiny do angličtiny. Před pár týdny jsem dal inzerát na Craig's List, přes který jsem se snažil sehnat někoho, kdo by měl zájem o výměnu hodin ruštiny za hodiny angličtiny (totéž s polštinou a vietnamštinou). A představte si, narazím na kolegu tlumočníka. Myslím, že líp to dopadnout nemohlo.

Craig's List je mimochodem skvělá záležitost. Je to on-line "tržiště inzerátů" přes které se dá sehnat snad úplně všechno . Já jsem přes Craig's list našel náš byt, hodiny Tai Chi, kolegyni tlumočnici a kontakt na lidi, kteří tady dělají Reiki.

Večer jsem byl na první hodině Tai chi. Původně jsem se to chtěl naučit z instruktážní kazety, abych se nemusel nikam trmácet, ale vzdal jsem to, protože kamera neustále měnila úhel, ze kterého zabírala instruktory, což mě nemotoru totálně mátlo. Nicméně, z té kazety jsem se naučil o hodně jednodušší Chi Kung, které cvičím skoro každé ráno. Centrum, kam budu chodit na Taichi, se teprve rozjíždí, takže hodiny nejsou přecpané a předražené. První dojmy jsou velmi pozitivní. První čtvrt hodiny jsem byl totálně zmatený, ale postupně tomu přicházím na kloub a ke konci hodiny už jsem si nepřipadal jako totální nemehlo.
Právě jsme se dodívali na "Practice" na ABC - je to kromě Simpsons jediný seriál, který tady v televizi sleduju. Je o právnické firmě v Bostonu, která řeší většinou trestněprávní a občanskoprávní věci - scénář píše bývalý právník. Obecně mám ten seriál rád, protože pojednává zárove'n o zajímavých osobních i právnických dilematech. Člověk se mimo jiné nenásilnou formou dozví pár nových věcí o americkém právním řádu.

V dnešní epizodě se tenhle seriál dostal na další hranu - komentoval současnou vládu a její politiku. Nastíním případ: 19-letý kokainový dealer se cítí ohrožen konkurujícím dealerem, vidí ho na rohu ulice, začne po něm střílet a neš'tastnou náhodou přitom zastřelí ženu, která tam šla s dítětem. Případ jde k soudu a "seriálová právnická firma" je dealerovi přidělena jako advokát. První přelíčení je přerušeno ještě než přivedou obžalovaného. Do místnosti vstoupí úředník, který oznámí, že obžalovaný byl převzat federální vládou a že jej bude soudit federální soud vzhledem k tomu, že vražda měla co do činění s drogami a odehrála se v blízkosti školy. Za chvíli jim dojde proč: v jejich státě neexistuje trest smrti, který však může udělit federální vláda. Za určitých okolností federální vláda ustanoví mimořádnou komisi (v seriálu to bylo popisováno tak, že seženou dohromady pět prokurátorů, nechají si přednést informace a rozhodnou se, občas nad sendvičem) která rozhodne, jestli za předpokladu odsouzení budou požadovat trest smrti nebo ne. Ze seriálu se taky dozvíme, že většinou porota "vyhoví." Taky se dozvíme, že současný ministr spravedlnosti Ashcroft se takto snaží "znovuzavést" trest smrti do států, ve kterých neexistuje. Na konci seriálu se dozvíme, že přestože daná komise v tomto případě rozhodla navrhnout doživotí bez možnosti předčasného propuštění na svobodu, ministr spravedlnosti se rozhodl toto rozhodnutí zvrátit. Ze seriálu se taky dozvíme, že za prvních šest měsíců současné vlády federální vláda žádala více federálních poprav než Clinton za celých osm let své vlády.

Neměl jsem čas si veškeré podrobnosti tohoto systému ověřit, protože seriál právě skončil, ale předpokládám, že to nemůže být vylhané. Kdyby bylo, tak by ministerstvo spravedlnosti okamžitě ABC žalovalo. Pakliže je to pravda a seriál takhle dělá propagaci PROBÍHAJÍCÍ politické záležitosti, tak je to skvělej případ toho, jak tady ve Státech dochází ke stírání rozdílu mezi realitou a showbusinessem - na jednou stranu "reality TV," při kterém Amerika rozhoduje o tom, jestli se dva lidi vezmou nebo ne nebo sleduje 25 žen jak zápasí o jednoho muže či 25 mužů jak zápasí o jednu ženu, na druhou stranu válka jako show, na třetí stranu seriál, který tahkle umně zakomponuje do děje - bůhví, co to je - osvětu? Publicistiku? Já vím, že umění běžně reaguje na politiku a naopak, ale v tomto případě tam cítím rozdíl. Ještě jsem se nesetkal se SERIÁLEM - tedy FIKCÍ, který by kritizoval konkrétní politiku konkrétního ministra, který je u moci ve chvíli, kdy divák onen seriál sleduje.... Kromě toho, celá věc byla skvěle prokreslená a v podstatě shrnula v několika minutách debatu pro a proti trestu smrti, která tady taky pořád vře.

Mimochodem, před tím, než začala Practice jsme zachytili poslední kousek zpráv (nezachytil jsem kde to bylo, ale podle snímků z okolí to nebyl Manhattan - naštěstí): Desetiletý chlapec vylákal tříletého chlapce z knihovny, kde byl se sestrou, "sexuálně ho napadl" a umlátil baseballovou pálkou. Na pohřbu někdo začal křičet po sestře zavražděného chlapce, že za to může i ona. Ona se složila, dvě strany po sobě začaly vřískat a snad tam i někdo zavolal policii. Teda viděl jsem toho hodně a moc věcí mě nepřekvapí, ale do prdele DESETILETÝ kluk sexuálně zneužije T'RÍLETÉHO kluka a umlátí ho baseballovou pálkou??? Tohle bych si nepředstavil ani v blbém filmu...

Archiv blogu