Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

čtvrtek, srpna 17, 2006

Mlácení do plechového bubínku

Asi Vám neuniklo, že se Guenther Grass přiznal, že ve svých patnácti letech sloužil u jednotek Waffen SS. V Polsku následovala zděšená reakce plná "spravedlivého hněvu," která najednou smetla ze stolu všechno, co Grass kdy pro Polsko udělal. K této bouři hněvu se připojil i Lech Walęsa, který je mimochodem už dlouho živoucím důkazem toho, že myšlení a mluvení mohou být dva na sobě zcela nezávislé duševní pochody. V Gazecie Wyborczej to komentoval Adam Michnik v tomto článku, z něhož cituji závěr: (mimochodem, i zbytek článku stojí za přečtení, jenom jsem líný ho celý překládat a ten závěr mi přišel nejvíce výmluvný.

"Cožpak je pro nás Poláky tak těžké pochopit tehdejší drama mladých Němců obalamucených totalitní indoktrinací propagandy nacistů a Hitlerjugendu, zatlačených do noční můry války, svíraných strachem z bomb a ještě větším strachem z bolševismu přicházejícího z východu? Což je těžké pochopit, že tehdy spousta mladých Němců zbloudila?

Vždyt' právě takové bylo tehdejší drama generace mladých Němců. Nezbloudil jenom Guenter Grass. Jiný Němec a Grassův vrstevník také strávil ke konci války několik měsíců v uniformě hitlerovské armády. Po letech tento Němec vzpomínal, že i když pocházel z protinacistické rodiny, cítíval v roce 1940 během velkých úspěchů německé armády "jakousi patriotickou satisfakci." Kdyby byl Walęsa na místě tohoto Němce, také by se chtěl něčeho vzdávat?

Pro každý případ sdělím osobní údaje: ten němec se jmenoval Joseph Ratzinger, v poslední době spíše známý jako papež Benedykt XVI."

Go Michnik!

Stojí za přečtení

Francis Collins, vedoucí projektu lidského genomu, napsal knihu, ve které se snaží dokázat, že stávající extrémní (mé slovo) křest'anské učení je v plném souladu s vědou 21. století. Sam Harris jeho knihu rozcupoval v této eseji na kousky. Podle citátů, které uvádí, po právu.

Autor Sofiina světa o Izraeli

Jostein Gaarner, norský autor neobvyklé knihy Sofiin svět, napsal esej o Izraeli. V mnohém s ním souhlasím. Zvláště když si člověk přečte "dovysvětlení," které napsal poté, co jeho esej vyvolala velmi kontroverzní reakce.

Archiv blogu