Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

čtvrtek, prosince 04, 2003

Americké komediální seriály, které česká komerční televize nevysílá

Tak abych pořád jenom nekritizoval. :-) V Praze jsem i já patřil mezi lidi, kteří považovali americké televizní seriály za něco naprosto dementního. V Americe jsem si ale uvědomil, že v Česku člověku naše soukromé televize servírují jenom určitý výřez z tohoto druhu televizní tvorby - podle mého názoru ten podprůměrný.

Takže bych se podělil o tři pořady, které více méně sleduji.

Will and Grace je již delší dobu etablovaný seriál. Spolubydlící z vysoké školy jsou po mnoha letech stále spolubydlícími. Grace byla na samém začátku trošku zabouchlá do Willa, který je ale gay. Dnes jsou z nich nejlepší přátelé. Další dvě postavy jsou Jack, naprostý šílenec, který před lety uvedl Willa do gay světa a Karen, manželka starého tlustého milionáře, která dělá Grace sekretářku, protože nemá nic jiného na práci. Ze začátku se mi tenhle seriál hodně líbil, ale teď už začíná být podle mého názoru trochu zvětralý. Holt, zdá se, že se téma vyčerpalo. Zdroj humoru vychází hlavně z toho, že všechny čtyři postavy jsou typičtí newyorští neurotici. Nicméně, i poslední sezóny jsou o několik tříd výše než Friends. (díky bohům, že je po nich)

Druhý seriál, The Practice (Advokátní kancelář), je zatím můj nejoblíbenější. Podle mého názoru se mu výborně daří držet obsahovou vyváženost dramat mezilidských vztahů v rámci advokátní kanceláře a fascinujících právnických kauz, které kancelář řeší. Autorem je bývalý právník. Současné díly jsou dost politicky aktuální - někdy je to ku prospěchu věci, jindy je to dost prvoplánové. Nicméně, je to jediný pořad, který nahráváme na video, když náhodou během vysílání nejsme doma. Už jsem o něm myslím tady psal. Asi o dvacet řádů výše než Ally McBeal, nebo jak se to jmenovalo.

Třetí seriál se jmenuje It's All Relative (Všechno je relativní) a právě opakují prvních devět dílů. Dnes jsem viděl první díl a moc se mi líbil. Zápletka: Mladá žena se seznámí s mladým mužem (který je, mimochodem, k sežrání) a po nějaké době se tajně zasnoubí. Je jim jasné, že nastal čas seznámit jejich rodiče. Zatímco mladého muže vychovali dva skalně katoličtí Irové - otec vlastní bar v Bostonu a matka v něm pracuje, mladá žena má dva otce - intelektuály (jeden vlastní galerii, druhý pracuje jako učitel). Dva odlišnější světy si v rámci Spojených států asi těžko představit... nu, humorného materiálu požehnaně...

Tak, jenom abyste si jako kdysi já nemysleli, že tady na všech tisících kanálech kabelové televize běží ty americké sračky, které se dostanou do televize v Česku. :-)




Archiv blogu