Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

úterý, června 10, 2003

Právě jsem se vrátil z několikadenní návstěvy Cheryl a Scotta, blízky´ch přátel, kteří ted' bydlí v Portlandu ve státě Oregon na severozápadě. Dlouho bydleli na Slovensku, potom v Česku a před třemi lety se vrátili do Států, které jsem s nimi v roce 1995 objel. Jejich dcera Ashley, kterou znám od jejích devíti let, právě odmaturovala. Přijeli i její prarodiče, u ktery´ch jsme strávili v roce 1995 ty´den na Floridě.
Kromě nejmladsí Ashley mají jestě prostřední dceru Heather a nejstarsího syna Terryho. Vsechny děti u mě strávily léto tusím v roce 1996.

Ukončení střední skoly tady provází podobná slavnost jako je u nás promoce po dokončení skoly vysoké s tím rozdílem, ze celá zálezitost je podstatně méně honosná a strohá.

Ptal jsem se spolupracovnice v New Yorku, v jakém oblečení se tady chodí na středoskolské promoce a ona říkala, ze v business casual. V obleku, byt' letním a lezérním, jsem tam byl téměř jediny´. Vy´chodní a západní pobřezí nejspís mají jiná pravidla.

Někteří rodiče přisli oblečeni jako na pláz nebo do tělocvičny. Venku bylo horko, tak mnozí studenti i učitelé měli pod hábity triko, krátké kalhoty a sandály.

Celá slavnost se konala ve velké sportovní hale, protoze maturovalo celkem 450 studentů. Začalo se s hodinovy´m zpozděním. Nejprve projevy ředitele skolského úřadu, potom ředitele skoly, zástupkyně studentské rady a tak dále. Potom hymna, kterou zazpíval jeden student skvostně, tak trochu do jazzu a spirituálu. Potom si studenti chodili v dlouhém spalíru pro vysvědčení - nejprve ti s vyznamenáním, potom ti, kteří prospěli velmi dobře a potom ten zbytek podle abecedy. Celá zálezitost skončila kolem desáté večer. Studenti potom odjeli na oficiální maturitní večírek, které tady zavedli před nějakou dobou, protoze v minulosti kazdoročně se objevovalo poměrně dost případů, kdy maturant večírek či cestu z něho nepřezil. Oficilní maturitní večírky jsou tady přísně bez drog a alkoholu, protoze v USA můze člověk legálně pít alkohol az od jednadvaceti let. Ashley musela mít zvlástní povolení i na pomádu na rty, protoze by do ní přece mohl by´t zataveny´ kokain. :-)

Druhy´ den jsme pro Ashley uspořádali rodinnou oslavu, na které se ukrajovalo z téměř dvoumetrové oblozené bagety. V neděli nás její prarodiče vzali na večeři, na které jsme oslavili den otců a moje narozeniny.

Portland je velmi pohledné město zasazené do hor. Centrem protéká řeka. Moji kamarádi pracují jako manazeři jednoho velkého obytného domu z dvacáty´ch let, kousek od Washingtonova parku s nádherny´mi japonsky´mi zahradami. Takovy´ manazer má na starosti jak fyzickou údrzbu nemovitosti, tak papírování. Jsou v jednom kole, ale baví je to.

Ve starém centru jsou kazdy´ víkend trhy. Je tam pohoda a spousta (slovy mého bratra Filipa) bubínkářů (alternativních existencí, hippíků, new-age umělců, řemeslníků a tak. Byli jsme si tam s Ashley a Terrym vzájemně koupit dárky - Terry bude slavit dvaadvacet na konci června. Před třemi lety někde viděl ve vy´loze zavřeného krámu takovou velikou keramickou kočku (imitace sedé zuly), kterou se přiklopí vonná tyčinka a vonny´ kouř jí potom vychází z tlamy. Roztomilá zálezitost. Druhy´ den se vrátil a obchod byl zlikvidovany´. Tři roky koukal, jestli to někde nenajde a zrovna včera jsme na úplně stejnou sosku narazili na víkendovém trzisti. Tak ji dostal k narozeninám. Já jsem si vybral černé tričko s nakresleny´mi postavičkami policajtů na klíček. Ashley si vybrala pár zavinovacích sukní a vyřezávané plechové stínítko na svíčku.

Z jiného soudku: Oregon je v současnosti "nejhladovűj‰ím" státem USA. 5-7 procent obyvatelstva Ďije v domácnostech, kde alespoŔ ăást kaĎdého műsíce nemají dostatek jídla (podle ălánku v posledním Economistu). Je to stát, kde se nejvíce rozevírají nŰĎky mezi chudmi a bohatmi. Portland proĎívá období relativního rozkvűtu díky hi-tech, zatímco dfievafisk venkov upadá. Kromű toho se ukázalo, Ďe pűtina nájemníkŰ tohoto státŰ platí nájem ve v‰i poloviny svého műsíăního platu ăi ji‰tű více.

Archiv blogu