Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

úterý, ledna 03, 2006

Další pobavení z Polska

Tak jsem se dnes opět pobavil u našich severních sousedů. V Gazecie Wyborciej vyšel článek, podle kterého v Polsku zjistili z nahrávky z diktafonu, který zoufalá matka vložila do školní tašky své netušící dceři, že její učitelka s dvacetiletou praxí prvňáčkům tvrdila, že
- Kryštof Kolumbus byl znamenitý polský vědec, kterému se podařilo obeplout zeměkouli
- velryba je ryba
- mezi vodní sportovce patří kajakař, střemhlavý bombardér (vzniklo tím, že z "nurek," což je potápěč, udělala "nurkowiec," slovo, na které jsem se musel podívat do slovníku a zjistil, že znamená bombardovací letadlo uzpůsobené ke střemhlavému letu) a hasič.
Tato učitelka navíc děti nutila, aby při vyučování seděly s rukama za zády (starší asi zavzpomínají). Po nástupu do první třídy se pochopitelně psychický stav holčičky poněkud zhoršil. Její matka šla k psychologovi, s vyjádřením psychologa k řediteli školy, kde se nedozvěděla nic konkrétního a jen vyvolala to, že paní učitelka přišla domů zkontrolovat, jestli se dítě učí ve správných podmínkách. Protože holčička nechtěla o výuce mluvit, nakonec matka nastražila už zmíněný diktafon. Ředitel předvolal učitelku na kobereček, kde mírně změnila názor na Kolumba s tím, že prý to byl Američan nebo Angličan. Potom ji vyhodili...
Ale abych neryl jenom do našich horních sousedů. Kdo ví, co by se dozvěděl mnohý český rodič, kdyby si vypůjčil nápad důvtipné polské matky a nastražil odposlouchávání. Já si třeba pamatuju, že nám jedna matematikářka na střední škole v Ostravě nakázala, "že to mame vydělit osmimami." :-)

Archiv blogu