Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

středa, února 26, 2003

Belosi, tahnete odsud, rekla

Jdu si takhle pred par tydny ze stanice metra na stopetadvacate domu a proti me dustojne kraci zena oblecena v africkem stylu. Z niceho nic na me zacne kricet: "zasrani belosi, vypadnete z Harlemu, nemate tady co pohledavat." Par dni pred tim se mi zminil soused, ze se mu stalo neco podobneho a podle jeho popisu jsem usoudil, ze slo s nejvetsi pravdepodobnosti o stejnou osobu. Musim predeslat, ze reakce te zeny je tady v Harlemu opravdu ojedinela, ale zaroven se priznam, ze mnou do hloubky otrasla. Rozumove ji samozrejme chapu a dokonce jsem predpokladal, ze drive nebo pozdeji k necemu takovemu dojde, ale clovek se nejspis nemuze uplne pripravit na to, ze na nej nekdo zautoci kvuli necemu, co sam nemuze mit pod kontrolou - jako treba kvuli barve jeho pleti.

Kdyz ta zena zacala kricet, citil jsem, jak mi stoupa krev do hlavy. Chtel jsem ji zahrnout urazkami a nadavkami, ale v tom rozcileni jsem nebyl schopen slova. Chapu ji, ale vubec neni jednoduche ji odpustit. Na druhou stranu jsem za tu zkusenost vdecny - ne te zene, ale okolnostem. Myslim, ze je uzitecne vyskytnout se v situaci, kdy je clovek viditelne v etnicke mensine a prestoze se s projevy agrese setka jenom vyjimecne, uvedomuje si - bud je mu to davano ruznymi zpusoby najevo anebo to zacne do reakci lidi projektovat - ze nikdy nebude "jeden z nich." Urcite se dovedu lip dostat do kuze Africana nebo Asiata nebo treba Roma zijiciho v prevazne bile spolecnosti. Pochopitelne je v tom rozdil - Evropani potlacovali, kolonizovali a pripadne zotrocovali domorode obyvatelstvo jine barvy pleti a ne naopak.


Bezdomovci v Atlante
Jine tema: prave jsem se vratil z konference v Atlante ve state Georgia. Byl jsem tam jenom dva dny, takze si netroufam soudit mesto jako takove, ale zjistil jsem zajimavy fakt: ve trimilionovem meste /rozlezlem jako Los Angeles/ je 16.000 bezdomovcu! Situace se za posledni leta vyhrotila, protoze, jak jsem se dozvedel od cloveka, ktery u hotelu volal hostum taxiky, v Atlante postupne v centru bourali stare domy pro chude a bud je nahrazovali novymi kancelarskymi budovami nebo je prestavovali na luxusnejsi byty, ktere si pochopitelne lidi zijici na "sidlisti" nemohli dovolit. Cast z nich pak skoncila na ulici, protoze se proste vycerpala kapacita mistnich azylovych stredisek.

Hysterie nebo ostrazitost?

Stal jsem v rade pred detektorem kovu na letisti La Guardia v New Yorku. O par mist prede mnou stala bila zena stredniho veku. Nervozne se rozhlizela. Najednou zacala kricet: strazniku, strazniku, tamhle lezi opustene zavazadlo. Opodal stojici muz se ohradil: to neni opustene zavazadlo, to je muj kufr, pani. Ona na to: clovek nikdy nevi a ja nechci nic riskovat.

Moje znama (nastesti pro ni bohata) slysela nekoho - udajne ze spolehlivych zdroju blizkych agenturam :-) - vykladat, ze se chysta dalsi utok na New York. Rozhodla se, ze si pro kazdy pripad pronajme pokoj ve state Vermont (prestoze ma "chalupu" dve hodiny od New Yorku) a koupi si motorku, aby tam dojela i se svymi dvema psy - kdyby neco. Kdyz jsem ji rikal, ze se beztak jenom media snazi vsechny vystrasit, aby zacali podporovat utok na Irak, rikala mi, ze se straslive mylim a ze musim byt pripraveny. Asi se kazdy pripravujeme jinak - ona ma nalajnovana dve ubytovani mimo New York a motorku, ja mam pro kazdy pripad doma asi 10 litru pitne vody, kdyby neco. Obcas si rikam, jestli bych se nemel zacit prece jenom strachovat.

Archiv blogu