Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

neděle, července 20, 2003

Vikendove oslavy

Central Park se tento vikend "doziva" 150 let. Cely den probihaji oslavy, vecer bude dalsi operni recital na "Velkem travniku." V parku jsem nebyl uz nekolik tydnu, ale jeho prosta existence, prosty fakt, ze tam muzu na chvili vypadnout z rusnych ulic a chvili nevidet vyskove budovy a koukat na stromy kdyz budu chtit, pro me hodne znamena. Nejradeji mam severni cast, ktera je divocejsi a mene frekventovana. Vypada temer jako lesopark. Central park mam moc rad, ale uz se nemuzu dockat, az se projdu z Flory Vinohradskou na Jirak a potom pres svou oblibenou Manesku do Riegrovych sadu, kde se vyvalim s knizkou na travu a kdyz obcas zvednu oci od stranek, uvidim pod sebou Prahu... a po ceste zpet se stavim na vodni dymku v cajovne Pod stromem. Prvni srpen se blizi...

Ale dost nostalgie. Odpoledne jsme byli na harlemskem kniznim trhu, ktery se odehraval primo 7 bloku severne na 135. ulici. Jako na kazde harlemske akci bylo i tady hodne politickeho umeni. Navrat k africkemu dedictvi, zkoumani historie a nasledku kolonializace, socialni problemy, atd.

Na rohu 135. a Lenox avenue, primo pres ulici od trhu, horel byt. Pres okna bylo videt, jak vevnitr slehaji plameny. Zdalo se, ze v byte krome pozarniku snad nikdo neni. Pak nekdo prohodil zidli oknem, za ni se vyvalily proudy vody a za vodou obrovske mraky koure. O patro vyse stali vystraseni najemnici u okna a koukali, co se deje.

Koupil jsem knizku Howarda Zinna, se kterym jsem kdysi videl rozhovor na knizni televizni stanici. Diva se na historii USA od roku 1492 do soucasnosti ocima zen, delniku, afroamericanu, americkych indianu a pristehovalcu. Necham si ji na cestu letadlem. Zatim mam rozectena "Pravidla vsemocnosti" od Michaila Vellera. Pise velmi hovorovou rustinou, tak musim porad koukat do slovniku - respektive, naskenovat dane slovo do "C-Penu" a kouknout se na jeho anglicky preklad. Snecim tempem jsem se zatim propracoval na stranu 60...

Archiv blogu