Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

pondělí, června 16, 2003

Ráno jsem jel metrem do práce. Vedle mě seděla černoška s kočárkem a na protějším trojsedadle byly její tři další děti. Nalevo seděla holčička, o ní se opíral chlapeček a o něho se opíral další chlapeček. Postupně všichni usnuli, opření kolem sebe jako kníŽky na poličce. Krásné děti. Paní četla kníŽku o tom, proč muŽi podvádějí Ženy a proč to Ženy často dovolí. Skoro téma na povídku.

Deset minut jsem tam seděl a debatoval sám se sebou, jestli mám vytáhnout fo’Ták a zeptat se jí, jestli mĚŽu děti vyfotit. Nakonec jsem to neudělal. Proč? Z ostychu kvĚli rase. Zjiš’Tuji, Že jak jsem v Harlemu neustále obklopen téměř výlučně lidmi jiné rasy, kteří na mě koukají, protoŽe jsem bílý, začínám být na tyhle věci hodně citlivý. €íkal jsem si, jestli by se třeba neurazila, Že z jejích dětí činím objekty právě proto, Že jsou černoši. Jestli by jí nevadilo, Že je nad těmi sedadly napsáno "postiŽení cestující mají přednost." A zkoušel jsem se zamyslet nad tím, jestli bych měl stejnou potřebu ty děti vyfotit, kdyby opravdu byly bílé.

Nevím, jestli začínám být na tyhle otázky přecitlivělý, protoŽe Žiju v zemi a městě, kde je rasa navýsost politickou záleŽitostí, nebo jestli si začínám uvědomovat skutečné souvislosti.

Lidi jsou tady trojího druhu: "barvoslepí," rasově političtí a rasisti. "Barvoslepí" lidé odmítají brát rasu v úvahu v čemkoli (říká se to třeba o Clintonovi). Nevím, jestli je správné být barvoslepý ve společnosti, ve které statistiky jasně hovoří o tom, Že některé rasy jsou diskriminovány. Je "barvoslepost" bílý koncept?

Bavil jsem se o těhle věcech s Hoangem mnohokrát. Vím, Že on, jako neběloch, je na otázky rasy citlivější neŽ prĚměrný běloch. Mám v tom pořád trošku zmatek.

Další příklad: máme dva kamarády - jeden běloch, druhý míšenec Japonky a Američana - kteří uvaŽují o adopci. Nejvíce dětí, které je těŽké umístit do adoptivní péče, je mezi afroamerickou populací. Vím, Že se zamýšlejí nad tím, jestli dítěti nezpĚsobí krizi identity, Že je černé a má bílé rodiče. Včera jsme se koukali na dokument, který hovořil přesně na toto téma. Lidé, kteří takto adoptovali, se v podstatě shodli na tom, Že v ideálním případě by asi bylo lepší, kdyby byli rodiče a adoptivní děti stejné rasy, ale v ideálním světě neŽijeme. A Že dítě bude mít nejspíš menší zátěŽ z toho, Že má adoptivní rodiče jiné rasy, neŽ by mělo z toho, Že vyrĚstalo v děcáku.

Je fakt, Že v Praze bych tyhle věci asi neřešil... AŽ si vytvořím nějaký promyšlenější názor, dám vědět...
Dneska jsme s Hoangem a s naší kamarádkou Angelikou proodpočívali skoro celý den v East Village, což je velmi příjemná čtvrť v dolní východní části Manhattanu. Slyším na ni dva různé názory: jedni říkají, že to je nejprogresivnější čtvrt Manhattanu a že tam žijí alternativní umělci a svobodomyslné duše; druzí říkají, že to je čtvrt do sebe zahleděných postpubertálních rádobyosobností. Já si myslím, že pravda je někde ku prostředku, ale spíš se klaním na tu pozitivní stranu.

V jednu chvíli šla po ulici dívka oblečená a namalovaná jako klaun, s klaunským vozíčkem. Zastavila se u pouličního stánku s knihami a něco si tam prohlížela. Chvíli se živě bavila s prodavačem a potom si šla po svých. Kolemjdoucí okem nemrkli ... Pravda je, že když se delší dobu pohybujete v East Village, už vás téměř nic nemůže překvapit...



Archiv blogu