Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

pondělí, února 17, 2003

Tak mi evidentně diakritika neprošla. Zkouším to znovu.
New York postihla "snehová boure," coz v prekladu znamená, ze napadlo asi 30 cm snehu a porád snezí. Kdyz jsem sel ráno do práce, tak byly protazeny jenom ty úplne nejhlavnejsí cesty s tím, ze pluhy navalily sníh ze silnice na okraje chodníku. Udelal jsem pár snímku - mesto vypadalo jako na fotografiích z 19. století - zádná auta, obcas nejaky´ zachumlany´ clovícek brodící se po kolena ve snehu. Az vyvolám a naskenuju, tak je sem dám. Zatím prikládám odkaz na stránky s webovou kamerou nastavenou na Times Square:

http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/


No nic, vrátím se k práci.



Ha! Zda se, ze to funguje. Za patnact minut zacne v televizi 90-minutovy program oslavy tristeho dilu serialu The Simpsons, takze to pro dnesek pomalu ukoncim. Jenom jeste zajimavy odkaz na stranky, ktere jsem nedavno nasel.

http://www.watchthatpage.com/
Clovek si tam zadarmo muze zadat stranky, jejichz obsah chce mit sledovany. Jakmile se objevi zmena, program mu posle e-mail s obsahem te zmeny.
Ahoj vsem!

Tak se pokousim rozbehnout svuj prvni blog - webovy zapisnik. Pro zacatek jsem si rikal, ze bude nejlepsi, kdyz tady otisknu hromadny e-mail, ktery jsem vcera rozeslal kamaradum a znamym.

Moji mili,

zdravim Vas vsechny z New Yorku a posilam par cerstvych zprav. I tady dneska probehla velka protivalecna demonstrace, ktere jsme se i pres treskuty mraz zucastnili.

Zatim jsem neslysel potvrzene zpravy, jestli byla nejvetsi demonstrace v Londyne nebo Rime, ale v obou pripadech se uvadi i pres miliion ucastniku. Tolik jich v New Yorku v ulicich urcite nebylo. Ale presto, ze tady dnes byla opravdu mimoradna zima, do ulic vyslo minimalne nekolik set tisic lidi. Alespon tento pocet uvadeli v televizi, i kdyz nebylo jasne, jak se k tomu dopracovali: jestli brali v uvahu jenom lidi, kteri se dostali az k tribune na krizovatce 49. ulice a Prvni Aenue, nebo do toho zapocitali i ty obrovske davy, ktere policie bocnimi ulicemi nepustila z Druhe a Treti Avenue na Avenue Prvni. Kdyz jsme odchazeli kolem druhe hodiny, tak Druha a Treti Avenue byla od 65. ulice nacpana kam az oko dohledlo, nejspis i nekolik bloku pod 49. ulici. Abych Vam to priblizil, tak bych rekl, ze dvacet bloku je asi tak daleko jako z horniho konce Vaclavaku po Vinohradske na Floru. Tak rekneme, ze to vynasobime tremi. Kdo vi, kolik na takovou plochu vejde lidi...

Hned po navratu domu jsem si pres internet pustil Udalosti na CT a byl jsem prekvapeny, ze se tam o americkych protestech moc nemluvilo. Kdepak asi byla Petra Flanderkova? Ale treba jsem to jenom prehlidl.

V sobotu vecer tady maji na jednom kanale program, ktery pripomina ceske Tele-Tele nebo Ceskou sodu. Minuly tyden jsme se na kousek koukali a meli tam George Bushe a Sadama Husejna v animovanem klipu vyhotovene jako postavicky z toho kresleneho americkeho serialu o rychlonohem pipajicim ptakovi /anglicky je to Road-runner, nevim, jak to bylo prelozene u nas/ a kojotovi. Kojot se snazi bezvysledne nahanet pomoci ruznych triku ptaka a vzdycky pritom nakoenc ublizi sam sobe. Neco jako Jen pockej zajici, pro nas starsi a zkusenejsi. J

Mnoho lidi je stale sokovano, ze newyorsky magistrat nepovolil "pochod" (povolil jenom shromazdeni nekolik ulic od sidla OSN). Jejich zduvodneni "obavami o bezpecnost" tady hodne lidi neveri, protoze to proste nedava smysl. O co mene "nebezpecne" je obrovske shromazdeni, kde jsou lidi nacpani hlava na hlave nez masa pohybujici se pod policejnim dohledem vice mene organizovane jednim smerem. Navic, ty statisice lidi se museji na misto shromazdeni nejak dostat, a kdyz to shromazdeni zacina v jednu dobu na jednom miste, je jasne, ze spousta lidi bude mit zhruba ve stejnou dobu stejne spolecnou cestu, bude jich vice nez se vejde na chodniky a vznikne tak nekolik pochodu na ruznych mistech, ktere se budou vsechny tlacit na jedno misto a objevi se tak mista pretlaku a konflikty s policii, coz se samozrejme stalo. “Pochody” tak byly vlastne nelegalni a v dolnich castech mesta /treba tricet ulic jizne od mista shromazdeni/ policajti udajne ucastniky zatykali. Na vlastni oci jsem to nevidel, ale nekolik lidi kolem nas melo radio a poslouchali komentare v primem prenosu. Nicmene, dokud sel clovek po chodniku nebo na zaklade pokynu policajtu po ceste v ramci zatarasu, tak mu nikdo nic nemohl udelat ani vycitat.

My jsme se dostali po 57. ulici na Druhou Avenue a narazili jsme na policejni zatarasy. Policie dav odklonovala po druhe Avenue severne, tedy vlastne smerem od samotneho shromazdeni s tim, ze prvni Avenue uz je plna a ze casem budeme mocit prejit na Prvni Avenue a potom jit smerem az kam to pujde. Kolem 65. ulice uz to vsecno stalo a tlacenice se zahustovala. Odesli jsme ve chvili, kdy se zacala rozrustat skupina lidi, ktera chtela prorazit policejni zatarasy a byla pripravena se s policii prat. V takovem pripade u me vitezi pud sebezachovy nad politickym presvedcenim a beru nohy na ramena.

Pozdeji jsme se dozvedeli od znamych, kteri se dostali pres policejni zataras na 49. ulici az k tribune, ze tam zdaleka nebylo tak preplneno, jak policie tvrdila. Mnozi tvrdi, ze (buhvi kdo vlastne) chtel snizit pocet ucastniku shromazdeni (alespo pro zpravy ve sdelovacich prostredcich) tim, ze tam proste vic lidi nepustili. Nevim, tezko rict. Pravda ale je, ze tady televize mluvila o shromazdeni a “nekolika minipochodech v okolnich ulicich”). Kazdopadne, co se me tyce, bylo jedno, ktereho protestu se clovek zucastnil. Program z tribuny prenasela jedna rozhlasova frekvence a dopredu po Internetu organizatori psali lidem, aby si s sebou brali mala radia a vytvorili takovy system "osobniho ozvuceni." Fungovalo to velmi dobre.

V televizi, alespon tady na Vychodnim pobrezi, probihaji neustale diskuse a musim rict, ze v teto fazi se uz odpurcum dava stejne prostoru jako zastancum valky. Uprimne si nemyslim, ze tyhle celosvetove protesty neco zmuzou, ale prinejmensim vlady propagujici valku vidi, ze maji velmi mnoho odpurcu.

Bylo mi velmi smutno, kdyz jsem se dneska dozvedel z ceskych zprav, ze zemrel M. Hornicek. Rad bych si byval poslechl, co by k tomuhle vsemu rekl. Spousta lidi tady v New Yorku ma strach z dalsiho utoku. Rozhodne tady nepanuje hysterie, to ne. Ale treba se tady zacala sirit fama, ze si lide maji zalepit pripadne spary na oknech lepici paskou a nasledne se zasadnim zpusobem zvysil prodej lepici pasky. :-) Starosta dneska vystoupil v televizi a rikal, ze on si ve sve rezidenci okna nezalepil a ze naopak si casto vyvetra, aby se nadychal cerstveho vzduchu. (nasledne si udelal reklamu, ze vzduch je tady mnohem cistejsi nez pred nekolika lety). Jini lidi to berou fatalisticky a rikaji, ze se stejne clovek osudu nevyhne, tak proc se nervovat. Ja se nenervuju, snazim se nevenovat pozornost famam a na nejake nebezpeci nemyslet, ale na druhou stranu si davam pozor na to, abychom meli doma vzdycky dostatecnou zasobu pitne vody a dostatek surovin na nekolik dni. Pro kazdy pripad.

Tak, tuhle depesi pomalu koncim. Mejte se vsichni pekne!

Michal


Archiv blogu