Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

neděle, února 22, 2004

Capturing the Friedmans

Včera jsme si půjčili DVD s výborným dokumentárním filmem Capturing the Friedmans. Jestli se tenhle film někde bude hrát v kině nebo jestli to uvidíte v půjčovně DVD, určitě si ho nenechejte ujít. DVD je možná lepší než kino v tom, že na druhém dévédéčku je spousta materiálu, který do hlavního filmu autoři nezařadili.

Nebudu vám prozrazovat celý děj a zápletku filmu. Řeknu jen, že dokumentární filmař měl v tomto případě neuvěřitelné štěstí, protože narazil na zlatou žílu. Znázorněný příběh je působivý hned na několika rovinách. Jednak je to téměř řecká tragédie z osobního pohledu. Kromě toho popisuje konkrétní stránku 80. let v americké společnosti - masovou hysterii ze "sexuálních spolčení" ve Spojených státech. (Kdo ví, jestli je to relevantní v současných masových případech obvinění katolických kněží???)Taky poukazuje na černou stránku amerického systému "vyjednávání o vině a trestu" (plea bargaining) který, podle mého názoru naštěstí, v kontinentálním právu neexistuje a který v mnoha případech vylučuje možnost spravedlivého procesu. A navíc ... celá dotčená rodina je zvláštním způsobem exhibicionistická a celý svůj život natáčí na videokameru, takže ve výborně sestříhaném dokumentu vidíme spoustu autentického domácího videomateriálu. Musím říct, že ve výpovědích na obou stranách je tolik rozporů, že jsem na konci sám nevěděl, co si přesně myslet. Na emoční reakci to ale nic neubírá.



Tanečník v metru

Stanice metra na Times Square je jako malé podzemní bludiště dlouhých chodeb a malých podzemních náměstí, kterými přecházíte z jedné linky na druhou. Často tam hrají muzikanti a jiní umělci. Tady máte vyfoceného jednoho, který tančil s plastikovou pannou, jejíž nohy měl přilepené na botách.

Archiv blogu