Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

neděle, listopadu 19, 2006

Catherine Tate

Kamarádka Angela Rogner mě právě upozornila na skvělou britskou komičku. Tak se hned dělím o pár ukázek...





Borat

Postava Borata je výjimečná a průkopnická.

V recenzích (a také v diplomatických nótách a několika žalobách) Sachu Barona Cohena napadají z toho, že očerňuje Kazachstán a propaguje antisemitské, homofobní a mysogynní názory. Tyto názory jsou podle mě velmi prvoplánové a na postavu Borata se prvoplánově dívat nelze.

Borat především ukazuje, že se ve Spojených státech našlo mnoho lidí, které vůbec nenapadlo, že si z nich Cohen/Borat dělá legraci. Vůbec nezapochybovali a uvěřili, že je Kazachstán takový, jak jej Borat představoval. To samo je pro Spojené státy větší trapas než pro Kazachstán. Kladu si otázku, jak by Sacha Cohen pochodil s podobným experimentem u nás... Odpovědí si nejsem úplně jistý.

Borat předstírá, že je vyslancem zaostalé kultury, který se přijíždí do Spojených států učit. Brnká tak na dychtivě čekající strunu civilizovatele a mnohý Američan zazpívá to, co by si před svými soukmenovci nemohl dovolit říct nahlas.

Ukazuje Ameriku v její rozmanitosti prostřednictvím jejího přístupu k rozmanitosti. Někteří lidé se proti jeho nehorázným prohlášením ohradí či dokonce znechuceně odejdou. Jiní v něm vidí potenciálního klienta, přikyvují, ale myslí si svoje. Někteří s nim souhlasí - konečně se našel někdo, kdo řekl na plnou pusu, co si oni myslí.

Musím se ale přiznat, že se mi postava Borata líbila daleko více v krátkých scénkách, které najdete na youtoube. (Většina je z Cohenova pořadu Da Ali G. Show) Mnohé scénky, které jsem považoval za nejpovedenější, se do filmu nedostaly. Například ta, ve které donutí na přímou otázku jednoho amerického politika přiznat, že věří, že Židé půjdou do pekla. Nebo ta, ve které doprovází republikánského kandidáta do Kongresu při kampani od dveří ke dveřím a donutí ho k vyjádření o potratech, které by z něho žádná americká televizní stanice nedostala. Nebo ta, ve které skupinka buranů v jižanském baru tleská a zpívá s ním "hoďte žida do studně, ať je má země svobodná."

Měl jsem pocit, že tento celovečerní film tak trochu splácali dohromady, aby získali širší publikum pro krátké komediální pořady, o kterých by bez tohoto filmu mnoho lidí nevědělo a přitom rozhodně stojí zato. Ano, určitě si na ten film zajděte. Budete se místy popadat za břicho a místy nebudete věřit vlastním očím a uším. Ale ještě spíš si zajděte na youtoube.com, zadejte si do vyhledávače Borat nebo "Sacha Cohen" a prohlédněte si sérii jeho několikaminutových klipů.

Nebo se na ně podívejte tady:





Archiv blogu