Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

úterý, října 14, 2003

Další filmové zklamání

Poslední dobou se mi skoro nechce chodit do kina. Kdykoli se tam vydám, končí to zklamáním. Výjimkou nebyl ani film Mystic River režírovaný Clintem Eastwoodem (který kromě režie dělal ještě dalším 150 věcí a možná v tom vězel jeden z problémů) přestože tady o něm všichni kritici básnili. Ani Hoangovi ani mně ani kamarádce filmařce, která ho s námi viděla, se nelíbil.

Kdyby se vyhnul moralizování a přetvořil literární předlohu v dobrou detektivku podle pravidel Agáty Christie, dopadl by asi líp. Premisa příběhu je sama o sobě zajímavá a proto jsem se nejspíš i vydal do kina: z vraždy dcery jednoho z tří přátel dětství je podezřelý druhý z nich a vyšetřuje ji třetí.

Příběh v kostce: tři kluci kamarádi; jednoho z nich unese falešný "policajt," ze kterýho se vyvine pedofil a čtyři dny ho brutalizuje, než se mu podaří uniknout. Přestane se stýkat s těma dvěma zbývajícími a trio se rozpadne. Z druhého vyroste jakýsi pseudomafián, který se snaží minimalizovat trestnou činnost do té míry, aby ho nikdo nechytl. Třetí se stane policajtem, kterého opustila žena, která mu neustále odněkud volá, ale přitom nic neřekne. Mafiánovi někdo zabije devatenáctiletou dceru. Zneužívaný je v baru, kde před zavražděním řádila. Zneužívaný přijde domů celý od krve s tím, že ho někdo přepadl a že ho nejspíš zabil. Postupně na něho padne podezření. Jeho manželka se z prapodivných důvodů najednou nedokáže vyrovnat s jeho psychózou a řekne Mafiánovi, že si myslí, že její manže zabil jeho dceru. Ten ho nakonec zabije. Mezitím se policajt dozví, že tu dívku zabili dva pubertální bratři jejího přítele, jehož otce kdysi Mafián zabil. Ukáže se, že o tom policajt věděl a že také ví, že Mafián zabil Zneužívaného. Těsně před koncem filmu následuje hloupý monolog manželky Mafiána o tom, jak se jejich děti i ona cítí bezpečná, protože on udělá všechno, co je potřeba, aby ochránil své milované a že přece s tak dobrým úmyslem nemůže být nic, co udělá, špatné. (sic) Následně ho manželka ojede. A k policajtovi se opět naprosto bez filmového vysvětlení vrátí jeho manželka.

Nikdo jsme na konci filmu přesně nevěděli, o co vlastně Eastwoodovi šlo. Příběh byl nedodělaný. Zbytečně hrubé scény násilí (např. vidíme obličej jednoho z na zemi ležících bratrů - vrahů ve chvíli, kdy mu na něj botou dupe rozzuřený starší bratr - pětkrát!!!

Na druhou stranu to bylo poměrně slušně zahrané - byly tam zvlášť slušné scény šíleného, neovládaného zármutku a morálních dilemat.

Celkově to ale bylo velké zklamání.

Archiv blogu