Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

čtvrtek, října 02, 2003

Ošuntělost

Nájmy v horní části Manhattanu šly za poslední rok trošku dolu, tak se začínám pomalu rozhlížet po trhu, jestli najdeme nějaké ještě výhodněší a pěknější bydlení. Na konci prosince se budeme muset rozhodnout, jestli si prodloužit nájemní smlouvu ještě o rok nebo se přesunout jinam. Zatím jsem nenarazil na nic světoborného - náš byt je asi na místní poměry opravdu nadstandard.

Dnes jsem pochopil, proč někteří místní Rusové říkají "dvuchbědrumnaja kvartira" a ne "trjochkomnatnaja kvartira." Byl jsem se na jeden takový kvartýr podívat. Jednalo se o dlouhatánskou nudli tří na sebe navazujících průchozích minipokojů, z nichž většina měla okna do ošuntělého světlíku. Chodba před vchodem do bytu byla široká necelý metr. Dohromady to mělo nějakých 50 metrů. Vot - dvuchbědrumnaja kvartira. :-)

Po cestě do dolní části Manhattanu, kam jsem jel na jednu profesní akci, nastoupil do vagonu asijský bezdomovec, oblečený v poměrně pěkných, ale hrozně špinavých hadrech. V ruce měl velikou igelitku z obchodního domu Century 21. Napasoval se mezi dvě dámy na protější lavici a začal z igelitky vybalovat odpadky, které před tím nejspíš někde vylovil z popelnice: prázdný kelímek od coca coly, který odvíkoval a poklepem o špinavé kalhoty z něj vypáčil další kelímek, původně od kafe. Oba prázdné, kromě malého zbytku tekutiny, která mu vytekla na kalhoty. Dáma vedle něj povstala a rozhodla se, že vlastně sedět nemusí...

Po večeři jsem se stavil na šíšu ve své oblíbené syrské kavárničce v East Village. Seděl jsem u francouzských dveří, ze kterých jsem měl dobrý výhled na ulici. Občas se kolem prošel člověk, oblečený v riflích a bílém triku, přes které měl přehozený černý župan i s kapucí, kterou měl naraženou na hlavu...

Archiv blogu