Blog jsem zakládal, když jsem žil v New Yorku, abych hromadně posílal kamarádům zprávy, co se děje za velkou louží. Po mnoha přílivech a odlivech jsem napevno zakotvil v matičce Praze a vybudoval si nový mikrosvět, ze kterého zase občas vyšlu zprávu... Můžete se mi ozvat na michalginter gmail com.

čtvrtek, srpna 10, 2006

To tady ještě nemáme - aspoň ne v Česku

Dneska jsem poslouchal podcast serveru truthdig.org, ve kterém komentoval současné dění americký esejista a autor Gore Vidal. Připomněl průzkum veřejného mínění, organizovaný v roce 2002 časopisem Time Magazine, podle kterého 35 % Američanů věří, že Bible je slovo boží, které je třeba vykládat doslovně, 59 % Američanů se domnívá, že dojde k apokalypse podle knihy Zjevení, 35 % hledá ve zprávách známky konce světa a podobný počet věří, že se praví věřící po Apokalypse odeberou do nebe. Původní článek z Time Magazine jsem si vyhledal - je tady.

V posledních dnech si totiž dělali na kanálu Comedy Central legraci z toho, že na hlavních zpravodajských stanicích (CNN, Fox News a další) věnují mnoho prostoru rozhovory s "autoritami" na výklad apokalyptických vizí. Autoři humorných komentářů se podivovali jak nad obsahem těchto rozhovorů, tak nad tím, že je vůbec tyto stanice vysílají v hlavních zpravodajských relacích.

I zde mají Američané krátkou paměť. Nezapomínejme na to, že ten průzkum veřejného mínění pochází už z roku 2002. Nezapomínejme, že stránky www.raptureready.com, které jsou jedním z ohnisek těchto blábolů, zaznamenávají v této době rekordní nárust návštěvnosti. A že jejich "rapture index" se nemění...

Nezapomínejme ani na to, že zastánci těchto blábolů existovali v americké vládě už za Ronalda Reagana. Podle zmíněného článku v Time Magazine řekl tehdejší ministr pro životní prostředí Watt v diskusi o ekologických otázkách: "Nevím, s kolika budoucími generacemi ještě můžeme počítat, než se Pán vrátí." Ministr obrany Weinberger řekl: "Četl jsem Knihu Zjevení a věřím, že svět skončí - doufám, že zásahem Boha. Každý den mám pocit, že se čas nachyluje." Prezident Reagan konec konců použil termín "Mocnost zla" už za svého úřadu na sjezdu americké evangelizační asociace.

Je samozřejmě osudným selháním amerických demokratů - alespoň těch, kteří v tyto vize nevěří - že tyto otázka nevnesli dostatečně důrazně do předvolebních diskurzů a nebojovali dostatečně důsledně proti zvolení a znovuzvolení George Bushe, který se těmito teoriemi řídí ve své domácí i zahraniční politice.

Jsme na tom ještě dobře. V Evropě se ve středním proudu politiky podobné pohledy objevují snad jen v Polsku. Mějme se ale před nimi na pozoru! Fundamentalistická pravice je daleko lépe organizovaná než jejich odpůrci. Pracují podle hesla, že pokud se o původně nehorázné myšlence dostatečně dlouho mluví ve veřejném diskurzu, začne se za nějakou dobu považovat za myšlenku legitimní, posléze přijatelnou a nakonec uzákoněnou.

Bojovníci za občanská práva v šedesátých letech se řídili stejnou teorií. Potom usnuli na vavřínech a dosud se úplně neprobudili.

Ne, nevěřím, že se těmto bláznům podaří jejich vize naplnit. Ale je dobré o nich vědět a kdyby došlo na lámání chleba, postavit se jim čelem.

Podokapsy jsou na světě!

Ahoj všem! První kapitolu mojeho nového podcastu Podokapsy najdete na http://podokapsy.libsyn.com. Příjemný poslech!

Archiv blogu